İş Analizi nedir?

01 Eylül 2021 2486 0 BUSINESS ANALYSIS Hakan Aksungar

İş Analizi, ihtiyaçları tanımlayarak ve paydaşlara değer katan çözümler önererek organizasyonel bir bağlamda değişimi mümkün kılma uygulamasıdır. İş analizi yapmak için kullanılan görev ve teknikler dizisi A Guide to the Business Analysis Body of Knowledge® (BABOK® Guide) içinde tanımlanmıştır.

İş Analisti, değişimin temsilcisidir. 

İş Analizi, kuruluşlara değişimi tanıtmak ve yönetmek için disiplinli bir yaklaşımdır.

İş Analizi rolü için dünya da geçerli olan ünvanlar yalnızca İş Analisti değil, aynı zamanda İş Sistemleri Analisti, Sistem Analisti, Gereksinim Mühendisi, Süreç Analisti, Ürün Yöneticisi, Ürün Sahibi, Kurumsal Analist, İş Mimarı, Yönetim Danışmanı, İş Zekası Analisti, Veri Bilimcisi (Data Scientist) ve dahası... 

Aynı zamanda yönetim, proje yönetimi, ürün yönetimi, yazılım geliştirme, kalite güvencesi ve etkileşim tasarımı gibi diğer birçok iş, başarı için büyük ölçüde iş analizi beceri ve yetkinliklerine dayanır.

İş Analizi, kuruluşların çalışma biçiminde değişiklik ihtiyacını belirlemek ve ifade etmek ve bu değişikliği kolaylaştırmak için kullanılır. İş Analistleri  bir kuruluşun paydaşlarına sunduğu değeri en üst düzeye çıkaracak çözüm alternatiflerini tanımlar. İş Analistleri, bir organizasyonun tüm seviyelerinde çalışır ve stratejinin tanımlanmasından kurumsal mimarinin oluşturulmasına, programlar ve projeler için hedef ve gereksinimleri tanımlayarak veya teknoloji ve süreçlerinde sürekli iyileştirmeyi destekleyerek liderlik rolü üstlenebilirler.  

İş Analistleri, bir rehber olarak hareket ederek ve bilinmeyen yada belirsizliklerin olduğu ancak istenen hedefe ulaştırmak için gereken uzmanlık bilgilerine sahiptir.

İş Analistleri,  geliştirilecek ürün ya da hizmetin değerini, faydaların gerçekleştirilmesi, maliyetten kaçınma, yeni fırsatların belirlenmesi, gerekli yeteneklerin anlaşılması ve organizasyonun modellenmesi gibi İş analizinin etkin kullanımını sağlayarak, bir organizasyonun bu faydaları gerçekleştirmesini ve nihayetinde iş yapma şeklini geliştirmesini sağlar.

İş Analizi, organizasyon içinde daha verimli ve etkin iş sonuçlarını üretmesine, özetle daha iyi iş yapılmasına yardımcı olur.

NO MORE COMMAND!

DO COMMAND

YORUM YAPABİLMEK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR.

OTHER REFERENCES

Akçansa
Türk Telekom
Türk Hava Yolları
Maliye Bakanlığı

OUR BLOG

Yukarı Çık
WE WILL CALL YOU